Vegaaninen suklaalevy

  • 27 Dec, 2021

Suklaa on periaatteessa vegaaninen.

Voiko suklaa olla vegaani? Vegaaninen suklaalevy on täysin mahdollista, koska suklaahan on luonnostaan kasviperäinen tuote. Suklaa valmistetaan kaakaopavuista, joten sen on täysin kasvistuote. Sen vegaanisuus voi kadota valmistusprosessin aikana, kun siihen lisätään muita ainesosia kuten esimerkiksi maitoa. Viimeistään siinä vaiheessa suklaan vegaanisuus katoaa. Suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, joskus jopa molempia, että siihen saadaan täyteläisempi ja makeampi maku. Maito tekee suklaasta myös pehmeämmän verrattuna korkeaan kaakaopitoisuuteen.

Vegaaninen suklaalevy ilman eläinkunnan tuotteita

Vegaaniseen suklaaseen ei ole lisätty mitään eläinkunnan tuotteita valmistuksen aikana. Jos luet suklaan tuoteselostetta, niin kaakaopitoisuuden pitää olla vähintään 50 prosenttia tai sen yli. Vegaanisessa suklaassa on mahdollisimman vähän erilaisia ainesosia. Se koostuu yleensä suklaalipeästä, sokerista, kaakaovoista sekä vaniljasta. Ja todentotta, kaakaovoi on vegaani eikä ole voita eläinkunnan tuotteista. Vegaanisella suklaalla on vahvempi maku, jos sitä vertaa esimerkiksi perinteiseen maitosuklaaseen.

Herkullinen ja täyteläinen suklaalevy voi sisältää täysin kermainen koostumuksen huolimatta siitä, että valmistuksessa ei ole lainkaan käytetty maitoa. Kermaisen koostumuksen saa aikaan monilla muilla tuotteilla kuten kookosmaito, kauramaito, cashew-maito tai käyttämällä hasselpähkinävoita, jolla ei myöskään ole mitään tekemistä eläinkunnantuotteiden kanssa. Elintarvikealanyritykset yrittävät kehittää myös maidotonta maitoproteiinia, jolloin myös maitosuklaa voisi olla täysin vegaaninen eikä nimestään huolimatta sisältäisi maitoa.

Suklaan tarjoamat terveyshyödyt

Tumma suklaa sisältää flavanoleja, jotka auttavan suojaamaan sydän- ja verisuonitaudeilta. Syömällä tummaa suklaata neliön tai pari päivässä, se selkeästi tuo terveydelle lisäetuja. Flavanoleilla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Sen lisäksi, että ne alentavat verenpainetta, tutkimuksissa on myös selvinnyt, että ne lisäävät insuliiniherkkyyttä. Se taas tarkoittaa pidemmällä aikavälillä diabeteksen riskin vähenemistä. Joten on täysin terveellinen vaihtoehto syödä vegaanista suklaata ja vielä niin, että siinä kaakaopitoisuus on varsin korkea.