Tulista ruokaa nopeasti ja helposti

  • 06 Oct, 2021

Tulinen chili

Suomalaisten makutottumukset ovat perinteisesti suosineet mietoja makuja. Muiden maiden keittiöt ovat kuitenkin vallanneet jalansijaa myös meillä, ja nykyään voi valita melkein rajattomasti sekä ravintoloissa että kotikokkailussa. Tulista ruokaa tehdään nyt paljon enemmän, ja moni on jo tottunut suuta lämmittäviin makuyhdistelmiin. Vaikka karjalanpiirakat tulevat aina olemaan sydäntämme lähellä, tuliset ruoat ovat tulleet pöytiimme jäädäkseen, ja hyvä niin.

Tulista ruokaa kotona

Ruoanlaitto kotona rajautuu ainoastaan kotikokin uskalluksen ja mielikuvituksen mukaan. Toiset nauttivat suuta polttavan ja silmiin vedet nostavan padan keittelystä, toiset taas pitävät mausteisesta, erilaisella tavalla tulisesta ruoasta. Ruoan tulisuus on skaala, josta kaikki löytävät mieleisensä. Ravintoloissa ja pikaruokaloissa voi päättää, haluaako ruoan mietona, vähän tulisena vai polttavana.

Jotta tulisesta ruoasta saa irti sen kaikkein parhaimman maun, on pääosassa oltava mausteseos. Inkiväärillä syntyy hyvin erilainen tulisuus kuin vaikka jalapenolla, mutta kokeilemalla eri mausteseoksia ja uusia reseptejä löytää varmasti monta tulevaisuuden suosikkia. Parhaimmillaan tulinen ruoka tuo esiin ruoan mausteet ja muut maut, peittämättä kaikkea polttavaan tunteeseen. Ruoan tulisuus tuo esiin lisää vivahteita, eikä sen ole tarkoitus viedä makuaistia moneksi päiväksi.

Tulinen ruoka lämmittää

Kun syksyllä illat pimenevät ja talvi viimein ottaa vallan, mikään ei lämmitä mieltä ja kehoa paremmin kuin lautanen tulista ruokaa. Tulinen ruoka täyttää myös paremmin ja pitää nenäontelot puhtaina. Sanotaan, että tulinen ruoka myös lisää vastustuskykyä. Vaikka siis suomalainen perinneruoka kuuluu jatkossakin kaikkien suomalaisten lautasille, on tulinen ruoka myös löytänyt tiensä sydämiimme.