Terveellinen arkiruoka auttaa jaksamaan

  • 21 Sep, 2021

Moni varmasti tietää, miten hankalaa on syödä terveellisesti kiireisen arjen keskellä. Monesti kiireen keskellä tulee sorruttua epäterveellisiin syömistapoihin, jolloin tuntuu, että energia loppuu kesken päivän. Kiireessä on helppo tehdä huonoja valintoja, mutta hyvällä suunnittelulla on mahdollista toteuttaa terveelliset ruoat koko viikolle. Kun ruoat on suunnitellut ajoissa, ei huonoihin tapoihin sortuminen ole niin todennäköistä. Näillä vinkeillä jokaisen on helppo toteuttaa terveellinen arkiruoka joka päivä.

Terveellistä arkiruokaa

Terveellinen arkiruoka viikon joka päivälle

Monesti tuntuu, että terveelliset ruoat vaativat huomattavasti enemmän aikaa kuin epäterveelliset vaihtoehdot. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa muuta kuin siltä osin, että sinun tulee suunnitella reseptit ajoissa. Suunnittelu kannattaa tehdä jo edeltävän viikonlopun aikana, jotta tarvittavat ruoka-ainekset ehtii hankkimaan valmiiksi. Kun tarvikkeet ovat jääkaapissa, tulee ne sieltä usein käytettyä pois.

Osan tulevan viikon ruoista voi valmistaa etukäteen jääkaappiin jo edeltävänä viikonloppuna. Tällöin aikaa ei tarvitse käyttää ruoanlaittoon, vaan lähinnä vain ruoan lämmittämiseen, ellei sitten valitse ruokia, jotka syödään kylminä. Kylminä syötävät ruoat on helppo ottaa vaikka evääksi töihin. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi salaatit, kuten makaronisalaatti. Makaronisalaatista on olemassa lukuisia variaatioita, joista kerromme hieman lisää alempana.

Terveelliset ruoat resepteinä

Terveellinen arkiruoka on helppo toteuttaa muutaman perusreseptin avulla. Voit esimerkiksi tuunata makaronisalaatin itsellesi mieluisaksi. Alkuun tarvitset noin pussillisen makaronia keitettynä. Lisää makaronin joukkoon haluamiasi kasviksia sekä esimerkiksi kinkkusuikaleita, paistettua kanaa tai tonnikalaa. Lihan voi halutessaan jättää kokonaan pois ja korvata esimerkiksi jollakin kasvisvaihtoehdolla tai fetajuustolla. Kastikkeena voi käyttää majoneesia, salaatinkastiketta tai vaikka tuorejuustoa. Lopuksi voit maustaa salaatin haluamillasi mausteilla, mutta kastike saattaa hoitaa tämän jo tarpeeksi hyvin.

Terveellinen arkiruoka ei ole mitään rakettitiedettä, vaan aivan tavallista kotiruokaa. Hyvä idea on tehdä viikonloppuna jääkaappiin valmiiksi makaronilaatikko, josta voi sitten tulevalla viikolla lämmittää sopivan määrän ruokaa kerralla. Tällaisesta laatikosta saattaa riittää ruokaa pidemmäksikin aikaa, ja näin muutaman arkipäivän illallinen on hoidettu. Voit tuunata makaronilaatikkoa erilaisilla mausteilla ja kasviksilla halutessasi.

Miksi terveellinen syöminen kannattaa?

Terveellinen syöminen ei ainoastaan auta pitämään painoa kurissa, vaan sillä on myös lukuisia muita positiivisia vaikutuksia, jotka ovat niin fyysisiä kuin henkisiä. Terveellinen ruoka tekee esimerkiksi energisemmäksi ja sitä myöten myöskin iloisemmaksi. Lisäksi omat ajatukset toimivat paremmin ja muisti on parempi. Tästä kertoo myös muistisairaiden kanssa työskentelevä muistikoordinaattori joka on sitä mieltä, että terveellinen ruokavalio auttaa myös muistisairaita ihmisiä muistamaan paremmin.

Monesti terveellinen syöminen kiireessä kannattaa, sillä ruokavalion positiiviset vaikutukset jatkuvat aina yöuniin saakka. Kun ruokavalio on kunnossa, nukkuu paremmin. Mitä sitten tapahtuu, kun ihminen nukkuu paremmin yönsä? Luonnollisesti oma vointi kohenee ja jaksaa työskennellä paremmin. Myös stressi pienenee ja oma hyvinvointi lisääntyy.

Mitä terveellinen arkiruoka sisältää?

Terveellisen ruoat tulisi sisältää monipuolisesti erilaisia kasviksia, pähkinöitä ja proteiinia. Lautanen kannattaa täyttää perinteisen lautasmallin mukaan. Myöskään pieniä naposteltavia ei saa unohtaa, sillä se on vaaranpaikka, jossa moni menee väärille raiteille. Naposteltavaksi sopivat esimerkiksi cashewpähkinät pikkuporkkanat, mysli, jukurtti ja vaikka ruissipsit. Ei siis kannata pilata hyvin alkanutta päivää vääränlaisilla välipaloilla.

Juomana kannattaa juoda useimmiten vettä. Ruoan kanssa on hyvä juoda lasi maitoa, eikä päiväkahvikaan ole pahitteeksi. Kunhan muistaa, ettei sorru juomaan turhia virvoitusjuomia, liian makeita erikoiskahveja tai energiajuomia liiallisesti viikon aikana. Mukillinen cappuccinoa kerran viikossa ei ole kenellekään pahitteeksi.

Terveellinen arkiruoka ei ole sama asia kuin esimerkiksi dieetti. Siksi on tärkeää, että muistaa antaa itselleen myös luvan pieniin herkutteluhetkiin silloin tällöin. Kun syö pääasiassa terveellisesti, voi silloin tällöin hemmotella itseään erikoiskahvilla, kakkupalalla tai vaikka pussillisella karkkia. Oma ruokavalio pitäisi nähdä kokonaisuutena, josta suurin osa toteutetaan terveellisesti ja sellaisista aineksista, jotka antavat energiaa pitkälle päivään.