Ruokaöljyt

  • 15 Apr, 2021

Olemme huomanneet, että ruokaöljyt ovat lisänneet suosiotaan ja siksi päätimme myös kertoa niistä vähän tarkemmin. Ruoanlaitossa öljy on monipuolinen ja sopii moneen käyttöön, mutta me olemme kokeilleet sitä jopa kakkuihin sulatetun margariinin tilalla. Kakun maku on ollut hiukan raikkaampi tai miten se pitäisi ilmoittaa. Paras oliiviöljy ruoanlaittoon on tietysti ekstraneitsyt ja se taitaa ollakin näiden aatelia. Se on hyvää, koska siihen ei lisätä mitään ainesosia. Se tehdään oliiveista puristamalla ne mekaanisesti. Tämä öljy onkin parasta salaatissa.

Miten valita ruokaöljyt?

Ei ole mitään salatiedettä, miten ruokaöljyt pitää valita. Oikeastaan paras ja yksinkertainen tapa on kiinnittää huomiota makuun sekä käyttötarkoitukseen. Ihan jokainen öljy ei kestä kuumennusta samalla tavoin, mutta kaikki ovat terveydelle hyväksi. Yleensä öljyt puristetaan siemenistä, mutta poikkeuksen tekevät oliivi- ja avokadoöljy. Ne puristetaan hedelmälihasta. Auringonkukkaöljy toimii hyvin salaatinkastikkeessa, mutta paistinpannu on sille huono ratkaisu. Jos paras oliiviöljy ruoanlaittoon on neitsyt, niin paistamiseen ja leivontaan sopii sama jalostettuna. Rypsiöljy on ehkä Suomen mittakaavassa suosituin, mutta kokeilunarvoisia ovat myös seesam-, kookos- sekä pellavansiemenöljyt.

Arviota siitä, että mikä on paras öljy, ei Safkatutka pysty suoraan tekemään. Myönnetään, että ollaan hiukan hurahdettu oliiviin, mutta kookos ja seesam ovat myös mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kookos ei ole terveellisyyden kannalta niin täydellinen, koska siinä on paljon tyydyttynyttä rasvaa. Sitä emme suosittele jokapäiväiseen käyttöön. Jos sinulla on kiinnostusta aasialaiseen ruokaan, niin seesam on ehdoton valinta. Se tukee aasialaisia makuja ja kannattaa ehdottomasti lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa. Avokadoöljy on todellinen monipuolisuusihme. Sitä voi käyttää yhtä lailla salaateissa, kasvisten kera kuin kalan kaverina. Auringonkukkaöljy ei tykkää kovasta kuumentamisesta, joten se on aivan omaa luokkaansa marinadeissa tai salaatinkastikkeessa. Rypsi- ja rapsiöljyt ovat miedompia ja niitä voi makunsa takia käyttää parhaiten salaattiin tai marinadiin. Näiden kaikkien makuihin kannattaa tutustua tarkemmin.

Ruokaöljy leivonnassa on herkullinen vaihtoehto

Ruokaöljy leivonnassa on oivallinen vaihtoehto. Ja usein suositellaan käytettäväksi rypsiöljyä, koska sen maku on neutraali. Se on totta, mutta meillä on tapana kokeilla öljyjä sen pohjalta, miten niillä saisi jotakin uutta makua leivonnaiseen. Oikeanlainen ruokaöljyn säilytys säilyttää hyvä maun. Kannattaakin olla tarkkana, mitkä öljyt säilytetään viileässä ja mitkä huoneenlämmössä, mutta valolta suojattuna. Silloin niihin ei tule makupoikkeamia, jonka voi leivonnaisessa aistia. Oliivi- ja avokadoöljy ovat mielenkiintoisia tuttavuuksia leivonnassa ja niitä suosittelemme kokeilemaan. Ne toimivat hyvin jopa kakuissa ja tuovat hyvin pikantin lisämaun, joka ei todellakaan ole huono vaan päinvastoin.

Ruokaöljy leivonnassa on erinomainen vaihtoehto, kuten jo todettiin. Niillä myös saa leivonnaisiin terveellisyyttä ja ehkä hiukan kevyempää makua. Ja makuasioistahan ei kannata kiistellä. Mikä on paras öljy ruoanlaittoon? Jos ihan lyhyesti miettii asiaa, niin siihen vaikuttaa öljyn rasvahappokoostumus. Ne, jossa on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, kestävät kuumennusta huonommin. Se johtuu siitä, että rasvahapot hapettuvat eikä se öljy sen jälkeen ole läheskään niin terveellistä kuin se on kuumentamatta. Siksi niiden kanssa pitää ollakin tarkkana. Ne tuovat kuitenkin ruokavalioon pehmeää rasvaa, joka on jokaiselle tarpeen. Ne sopivat myös jokapäiväiseen ruokavalioon.

Ruokaöljyt

Ruokaöljyt ovat varsin oivallinen omega-3 rasvahappojen lähde. Niillä on myös suotuisa vaikutus verenpaineeseen, sokeriaineenvaihduntaan sekä veren rasva-arvoihin. Tiesitkö myös sen, että öljyn tuotanto rasittaa vähemmän ilmastoa kuin esimerkiksi voin tuotanto? Ja jos vielä jokin hyvä puoli pitää öljystä löytää, niin ehdottomasti se, että se on nopea ottaa käyttöön. Sen sulamista tai pehmenemistä ei tarvitse odotella. Näppituntumalla voimme sanoa, että noin 80% öljyä riittää suhteessa siihen, mitä reseptin mukaan pitäisi voita käyttää. Paras öljy ruoanlaittoon löytyy kokeilemalla. Öljyjä voi myös maustaa esimerkiksi yrttimausteilla salaattia varten, joten siitä saa erilaisia makuvivahteita esiin. Mikä parasta, niin öljystä tehdyt tuotteet sopivat myös vegaanille, jos niissä ei ole mitään muuta eläinkunnan tuotetta. Öljy on ihan parasta ruoan viimeistelyyn!