Kalaa uunissa tai grillissä
- 30 Dec, 2024
Osa suomalaisista rakastaa kalaa. Sen voi paistaa uunissa tai grillaamalla,mutta tästä herkusta ei luovuta. Yhtä moni ajattelee kalasta täysin toisin eli se ei kelpaa lainkaan lautaselle ja mieluummin valitaan syötäväksi lihaa. Valmistamalla kalaa uunissa tai grillissä,siitä saa maittavan ja hyvän aterian. Kala on hyvä vaihtoehto,sillä siinä on runsaasti D-vitamiinia,omega-3 -rasvahappoja sekä proteiinia. Mitä kalan valmistuksessa on muistettava?
Leivinpaperinyytti eli kalaa uunissa
Kala on luonteeltaan eräänlaista pikaruokaa. Se valmistuu jopa arjessa nopeasti. Suosituinta lienee graavilohi, joka mielletään varsinkin juhlaruokana ja jota myös syödään kylmänä. Mikään ei toisaalta ole niin helppoa kuin valmistaa kalaa uunissa. Siihen voi myös yhdistää vihanneksia,jolloin ateria on täydellinen.
Mainio tapa on ottaa käyttöön leivinpaperi,jonka sisään sekä kala että kasvikset asetetaan. Hyvä vinkki on se,että leivinpaperi leikataan sydämen muotoon,jolloin reunat saa käärittyä mukavasti rullalle,kun asettelee kalan ja vihannekset taitoksen keskelle.
Sen verran kasviksiin tai vihanneksiin on kiinnitettävä huomiota,että ne kypsyvät samassa ajassa kalan kanssa. Leivinpaperinyytit voi paistaa joko uunissa 200 asteessa tai laittaa ne grilliin.
Sinappia kalalle
Idea siitä,että kalan kanssa käyttää sinappia, kuulostaa varsin mielenkiintoiselta. Sinapin ajatellaan enemmän sopivan lihan ja varsinkin kinkun kanssa. Sinappinen lohi on erinomainen vaihtoehto,jos olet todellinen sinapin ystävä.
Jos valitset tekeväsi kalaa uunissa,niin sinappi on todellinen vaihtoehto. Miltä se sinusta kuulostaa? Lohifile sopii tähän vaihtoehtoon ja ennen sinappista kuorrutusta kannattaa kala maustaa suolalla ja sitruunapippurilla tai sitruunan mehulla. Lopuksi kalan päälle sivellään kunnollinen kerros makeahkoa sinappia.
Paista kalaa uunissa tai laita se grilliin foliovuoassa. Sitä ei kannata peittää,sillä muuten se alkaa kiehumaan eikä maku ole sitä,mitä sen pitäisi olla. Jos haluat,niin sinapin päälle voit vielä lisätä tilliä,jolloin maku paranee entisestään.
Kalaa uunissa vai mieluummin grillissä
Tiedätkö,mikä on suomalaisten perisynti silloin,kun on kysymys lohen grillauksesta? Se on ylikypsennys. Kun valmistat kalaa uunissa,pannulla tai grillissä,pidä huolta siitä,ettet ylikypsennä sitä.
Ylikypsennys johtuu yleensä siitä,että kalan syyt ovat hyvin erilaiset kuin lihalla. Kala kypsyy vielä sen jälkeen,kun sen ottaa uunista tai grillistä. Jos kalaa kypsentää liian kauan,se kuivuu eikä ole enää kovin maukasta.
Lohi tai yleensä kala kannattaa grillata foliossa,sillä se tarttuu grilliritilään liiankin helposti. Valitse kuitenkin sellainen folio,joka on tarkoitettu grillaamiseen. Se pitää jättää myös auki päältä,sillä muuten kala alkaa keittymään.
Mitä mausteista on muistettava?
Täydellinen kala-ateriassa onnistuminen vaatii myös mausteita ja niitä kannattaa ehdottomasti käyttää oman maun mukaan. Monille riittää pelkää suola,mutta ainakin lohi kaipaa hiukan sitruuna ja sitruunapippuri on erinomainen vaihtoehto.
Maustamiseen ei tarvita pitkää aikaa ennen grillausta tai paistamista eli 1-2 tuntia on sopiva aika. Lohifileen pintaan voi tehdä myös viiltoja muutaman sentin päähän toisistaan,jolloin kala maustuu sekä kypsyy tasaisesti. Maustaminen on sama,paistatpa kalaa uunissa tai grillissä.
Jos sen sijaan olet ajatellut grillata tai paistaa kokonaisen kirjolohen,se on syyt maustaa jo edellisenä päivänä. Silloin suola ehtii kunnolla imeytyä. Älä kuitenkaan tee kalasta suolakalaa vaan käytä myös sitä varsin maltillisesti. Kalassa on hyvä olla kalan maku eikä loputon suola.
Paista kalaa uunissa maltillisesti
Kala on toisinaan hiukan hankala paistettava sillä se voi olla eri kohdista eri paksuinen. Kun paistaa kalaa uunissa,voi sen ottaa uunista,vaikka se ei olisikaan vielä täysin kypsä. Mainitsimme jo aiemmin,että kala kypsyy vielä tovin uunista ottamisen jälkeenkin. Liha puolestaan ei toimi samalla tavalla.
Kala on kuitenkin varsin maukas ja kevyt valinta,joten siksi Safkatutka suosittelee sitä vaihtoehdoksi sekä talvella että kesällä. Kesällä luonnollisesti grilliherkkuna,kunhan otat huomioon äsken annettuja ohjeita. Juhliin puolestaan lohi graavattuna tuo sen aidon ja oikean juhlan tunnun.
Oletko siis valmis kokeilemaan kalaruokia näillä ohjeilla? Saat ehkä uuden makuelämyksen sekä huomaat,ettei kalan valmistaminen uunissa tai grillissä ole yhtään sen vaikeampaa kuin lihankaan. Kalasta saa loihdittua hyvää makua,kunhan sitä ei paista liikaa.