Juomia

  • 15 Apr, 2021

Juomia löytyy jokaiseen makuun ja myönnetään, että aina ei voi miettiä kuinka terveellinen juoma on. Joskus on saatava se makein annos tai toisinaan ehkä viiniä, jonka terveellisyydestä ollaan montaa mieltä. Mutta jos jokin tässä dilemmassa on tärkeää, niin ihmisen elimistö tarvitsee nestettä vuorokauden aikana paljon. Vesi on tietysti hyvää janojuomaa, mutta jos pitää hiukan vaalia energiatasapainoa, se ei ihan riitä. Aikuisen pitää saada nestettä päivän aikana 2-3 litraa. Siitä puolet juotuna ja toinen puoli ruoasta.

Joka hetkeen oikeita juomia

Juomia meillä on tarjolla joka lähtöön ja terveellinen juoma onkin ihan mielenkiintoinen määritelmä juotavalle. Niitä ovat tutkitusti vesi, elämän eliksiiri. Vesi palauttaa kadonneet nesteet ja myös solut tarvitsevat sitä toimiakseen kunnolla. Vihreässä teessä on elimistölle sopivia antioksidantteja. Sitruunavesi on mielenkiintoinen, koska se poistaa elimistöstä myrkkyjä. Sitä pitäisikin juoda aamulla ihan ensimmäisenä. Kookosvesi on melkoisen hyvä terveysjuoma, joka helpottaa lisäksi ruoansulatusta. Ja lopuksi se paljon parjattu maito, kalsiumin erinomainen lähde. Näistä juomista varmasti useampi meistä löytää suosikkinsa tai voi jopa kokeilla jotakin uutta.

Safkatutka tutkii edellisen lisäksi aihetta vähän tarkemmin ja sieltä löytyikin lisää mielenkiintoisia aiheita. Kahvi on jostain syystä unohdettu kokonaan näiltä listoilta, vaikka se meille suomalaisille on juuri se juttu. Sitä juodaan paljon. Mehän olemme kahvinkulutuksen kärkimaita. Mutta palataanpa aiheeseen eli terveellisiin juomiin. Yksi sellainen on punajuurimehu, joka ei äkkiä tai ihan ensimmäisenä tule mieleen juomana. Mutta tuoreista punajuurista ja kätevästi mehustamalla tai smoothiena mitä mahtavimman juoman. Siihen loppuu jopa kadonneen A-vitamiinin metsästys, koska se sisältää sitäkin antioksidanttien lisäksi. Yksi hyvä vaihtoehto on hedelmillä maustettu vesi. Ja siihen ovat parhaimpia mustikat, vesimeloni, mansikat, basilika ja tietysti kurkku. Ja näitä siis lisätään veteen eikä juoda hedelmämehuna. Aluksi se saattaa maistua tosi tylsältä, mutta makua voi parannella aina hedelmillä tai yrteillä.

Sulfiititon viini, terveellistä vai ei?

Mikä on sulfiititon viini? Se on viiniä, johon ei ole lainkaan lisätty sulfiitteja. Sulfiitin rikkiyhdisteet saattavat aiheuttaa joillekin oireita, joten tarjolla on siis viinejä, joihin sitä ei ole lisätty. Monien mielestä juuri sulfiitit aiheuttavat päänsärkyä tai jopa parin lasillisen jälkeen pahan krapulan. Toinen mikä aina mietityttää, ovat e-koodit. Ne puolestaan ovat lisäaineita. Niitä voivat olla väriaineet, säilöntäaineet, makeutusaineet sekä antibiootit. EU on ne luokitellut, ja toisinaan niitä silti päätyy käyttökieltoon kuten atsoväri ja punainen 2G. Käyttörajoituksen on saanut puolestaan keltainen eli paraoranssi. Joten juuri e-koodeja kannattaakin tuijotella juomapullojen tai tölkkien kyljistä.

Sulfiititon viini ei siis aiheuta niin kovaa krapulaa kuin tavallinen. Sellaista viiniä, jossa ei ole ollenkaan sulfiittia, ei ole edes olemassa. Luomu- ja biodynaamisissa viineissä sitä on paljon vähemmän ja samaa voi sanoa punaviinistä. Rypäleissä sitä tosin löytyy ihan luonnostaan. Millaisia puolestaan ovat havupuu-uutejuoman vaikutukset? Sehän sisältää antioksidantteja ja lisäksi sen on todettu edistävän sitä, että hyvät mikrobit lisääntyvät suolistossa. Ja hurjimmat kehut kertovat sen jopa parantavan tulehduksia. Se valmistetaan uuttamalla havupuun kuoriainetta. Mutta mistä ihmeestä se on lähtöisin? Sehän on ikivanha suomalainen tapa, joka on ollut käytössä jo kansanparantajilla.

Juomia terveyttä tukemaan

Juomia on paljon tarjolla ja viinikin saatiin mukaan tungettua, vaikka sitä ei kai niin terveelliseksi voi sanoa. Mutta pienet paheethan on aina toisinaan sallittu. Tärkeintä on kuitenkin se, että pitää huolta omasta nestetasapainostaan ja muistaa sen, että kahvi hiukan kuivattaa, joten veden juominen on hyvin perusteltua. Törmättiinpä myös kysymykseen, mitä ovat havupuu-uutejuoman vaikutukset. Tästä tuotteesta muuten sanotaan sekin, että siihen ei tarvitse uskoa, ja parasta onkin vain kokeilla. Jos tuntee saavansa juomasta hyvän olon, niin silloin se on onnistunut valinta ja toimii niin kuin sen on ajateltu toimivan. Mielenkiintoinen tuttavuus se kuitenkin on. Vahvat antioksidantit auttavat elimistöä kohtaaman radikaalien hyökkäyksen, joten niitä meidän elimistömme ennen kaikkea tarvitsevat. Kun antioksidantteja löytyy elimistöstä riittävästi, elimistö välttyy vaurioilta.